people, man, guy-2605980.jpg

PROIECT: Modificari fiscale pentru 2023 si Ianuarie 2024

Ce poate fi nou din septembrie 2023?

SCUTIRI DIN SFERA IT

Scutirea de impozit pe venit pentru veniturile din salarii in IT va fi limitata la un singur angajator si se va aplica doar pentru  veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei. Orice peste aceasta suma va fi  asimilat unui salariu normal, cu impozit pe salarii de 10%.

BENEFICII SALARIALE

Plafonul lunar de 33%, care se acorda pentru beneficiile netaxabile aferente salariilor lunare se micsoreaza la 20%.

IMPOZIT VENITURI A CAROR SURSA NU A FOST IDENTIFICATA  

Veniturile fara sursa identificata de catre inspectorii fiscali vor fi impozitate cu un impozit de 50%. (in prezent pentru aceste sume se aplica un impozit de 16%).

INVESTITII

Persoanele fizice care obtin venituri din vanzare de actiuni prin intermediari vor datora un impozit de 5% pentru titlurile detinute mai putin de un an si un impozit de 3% pentru 

Ce poate fi nou din octombrie 2023?

MICROINTREPRINDERI

2 cote de impozit pentru micro.

Se va aplico cota de 1% impozit venit micro pentru firmele cu venituri de pana in 300.000 RON, indiferent de obiectul de activitate al firmei.

Se va aplica o cota de 3% impozit venit micro pentru firmele cu venituri de peste 300.000 RON sau cu domeniu de activitate: IT, editare software (CAEN 5821 si CAEN 5829), activitati de realizare a soft-ului la comanda (CAEN 6201), si CAEN 6209- alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei.

PLATA ANTICIPATA IMPOZIT MICROINTREPRINDERI. 

Impozitul aferent trimestrului IV 2023 se va plati anticipat si se va calcula aplicat la veniturile lunilor: octombrie 2023 + noiembrie 2023 + inca o data veniturile lunii noiembrie 2023. Declararea si plata se va face anticipat pana pe 21 decembrie 2023, nu pana in ianuarie 2024/iunie 2024.

Ulterior, in ianuarie 2024, se vor depune declaratii rectificative cu efectiv veniturile trimestrului si se va regulariza diferenta de impozit.

Ce poate fi nou din ianuarie 2024?

MICROINTREPRINDERI

Daca un SRL micro realizeaza in timpul anului venituri mai mari de 300.000 RON si are o rata de rentabilitate de peste 30% (raport intre profitul net si venituri totale) acesta va trece la impozit pe profit din trimestrul in care apare aceasta situatie.

O SINGURA ENTITATE PER ASOCIAT 

O persoana fizica va putea avea o singura firma cu sistem de impozitare MICROINTREPRINDERE in care sa detina parti sociale mai mult de 25%.

SPONSORIZARILE

Sponsorizarile nu mai sunt deductibile din impozitul datorat. 

INACTIVITATE INREGISTRATA LA ONRC

Incepand cu 1 ianuarie 2024 firmele inactive raman microintreprinderi pe perioada inactivitatii, iar la reluarea activitatii daca in 30 de zile se angajeaza un salariat si respecta si celelalte conditii, isi pastreaza statutul de micro.

SRL – CALCUL IMPOZIT PROFIT. Se modifica cuantumul cheltuielilor deductibile dupa cum urmeaza

    • se limiteaza deductibilitatea la 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere, reparatii pentru un sediu social situat in cladiri de locuinte care nu este destinat exclusiv in scopul activitatii econimice.
    • scade de la50% la 25% deducere pentru cheltuielile ferente vehiculelor rutiere motorizate cre nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
    • se introduc restrictii la deductibilitatea cheltuielilor facute intre firmele din Romania si companiile din grupul mama din afara tarii.

Pentru veniturile din dividende si pentru restul veniturilor exclusiv PFA, CASS 10% – sanatatea, va fi aplicabila la plafoanele 6/12/24 salarii minime.

Din 01.01.2024 se introduce si un nou plafon de 36 de salarii minime.

IMPOZITARE DETINERE PROPRIETATI IMOBILIARE

Se introduce un nou impozit pentru detinerea mai multor proprietati imobiliare care impreuna au o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei .

Impozitul va fi de 1% si se va aplica la diferenta dintre suma valorilor impozabile individuale si plafonul de 2,5 milioane de lei.

Impozit la vanzare -> 5% pentru constructii + terenuri detinute sub 3 ani; 3% pentru cele detinute peste 3 ani.

Impozit special pentru prima vanzare => 5% pentru ce depaseste 600.000 lei.

PFA

PFA-urile vor plati CASS 10% (sanatatea) aplicata asupra intregului venit impozabil obtinut, de la primul leu, fara sa mai existe ca pana acum, o suma sub care nu se datoreaza sanatate.

Din perspectiva calculului CASS (sanatate), veniturile din PFA vor fi tratate total separat, similar cu salariile.

Prin urmare PFA + venituri din chirii/investitii/etc – se datoreaza o suma la CASS pentru veniturile din PFA + o alta suma la CASS calculata la plafoane pentru celelalte venituri. Deci se va plati CASS de 2 ori, daca aveti si PFA si venituri din alte surse.

Calculul sumelor platite ca si CASS pentru PFA se face dupa cum urmeaza:

Daca veniturile sunt doar din PFA, se plateste 10% aplicat la venituri, dar nu mai putin de 10% din 6 salarii minime.

Putem avea urmatoarele exceptii

    • nu se aplica plafonul minim de 6 salarii minime daca mai sunt alte venituri din salarii si contracte de mandat (asimilate salariilor) cel putin egale cu 6 salarii minime.
    • sunt alte tipuri de venituri (chiarii, investitii, dividende, crypto) pentru care s a datorat CASS la nivelul de cel putin 6 salarii minime.

In situatii considerate exceptii, nu exista scutire de CASS la PFA, insa se plateste doar 10% CASS aplicat la veniturile efectiv realizate, fara sa se mai platesteasca diferenta pana la 10% aplicat la plafonul de 6 salarii minime.

PFA-urile vor avea un nou plafon si pentru CAS (pensie) respectiv de 36 salarii minime.

CASS devine cheltuiala deductibila (nu ca te-ar ajuta foarte mult, la ce sume fabuloase o sa se datoreze la sanatate de acum incolo). 

VENITURI DIN CHIRII

La veniturile din chirii se reintroduce o cota forfetara iar aceasta va fi de doar 20%.

Se mentioneaza in mod distinct faptul ca nu se mai poate tine contabilitate in partida simpla la veniturile din chirii, deci se va aplica doar un sistem unic, cel cu cota forfetara de 20%.

Daca persoana fizica inchiriaza bunul catre un SRL/PFA, impozitul pe venitul din chirii se va retine șa sursa de catre acea entitate, care il va retine, declara si vira luna la stat.

Prin urmare, persoana fizica nu va mai avea obligatia depunerii declaratiei unice din perspectiva impozitului pe venitul din chirii si nici nu va mai plati ea impozitul, acesta fiind retinut de catre entitatea juridica chirias.

Insa, persoana fizica va avea in continuare obligatia depunerii declaratiei unice din perspectiva CASS (sanatate) daca veniturile din chirii depasesc plafoanele anuale sau daca mai exista si alte venituri care trebuiesc cumulate cu veniturile din chirii pentru a calcula contributia la sanatate.

Daca persoana fizica inchiriaza bunul catre o alta persoana fizica, atunci lucrurile raman ca si pana in prezent.

OBSERVATIE!

Propunerile sunt in discutie si mai pot suferi modificari pana la publicarea in Monitorul Oficial.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *